tisdag 10 juni 2014

Avsnitt 5 digitalt

Då har det äntligen kommit ett nytt avsnitt av Papperspodden. Denna gång pratar vi om hur man kan använda digitalt, för- och nackdelar, m m.

Avsnitt 5

Nyhetslänkar:
Ikeas present- och dekorationssaker bl a tejper. OBS! Kan variera mellan varuhusen
Tim Holtz Eclectic Elements kollektion
Ali Edwards PL-kollektion

Länktips:
Embossa dina digitala stämplar

Podden provar:
Vi älskar att testa saker och Ciza har testat att göra personliga disktrasor samt smälta pärlor för att göra egna enamel dots, som är ganska dyra annars att köpa färdiga.

Jag köpte disktrasor för 2kr/st på City Gross.
Eftersom tanken är att disktrasorna ska användas stämplade jag med StazOn, en dyna som lämpar sig till många olika underlag.


Efter blivit blötad och gnuggad

 Naturligtvis var jag tvungen att testa att färga in en disktrasa med alkoholbaserade pennor. Här har jag använt Promarkerpennor, men Copics, Flexmarkers och Spectrum Noir funkar precis lika bra. När jag gjorde dessa tester hade jag Anna/Zildara och Rosa/ScrapRosa här på besök och Anna färglade en trasa för att se om färgen skulle blöda något vid väta, men färgen höll bra. Då var det bara att köra på. :)

Här har jag stansat ut en fladdermus från Spellbinders, som jag sen använde som schablon och spraymålade med Distress Marker Spritzer, som Nina på Scrapochhobby sponsrat oss med. Denna spritzer är så användbar till allt möjligt! Jag älskar den!
Efter sprayandet stämplade jag en text med blå och med svart StazOn.

Så vill du göra personliga disktrasor och göra köksarbetet lite roligare, ge bort eller något annat, använd StazOn och alkoholbaserade pennor så kan du göra riktiga konstverk.
Här kan ni se resultatet av Annas experimenterande. :)

Sen har jag köpt lite olika pärlor för att testa att göra egna enamel dots. Det är platta plastdekorationer som är väldigt populära till kort, LO's och Project Life.

Observera att detta var första gången jag gjorde detta och därmed inte var säker på vilka grader ugnen skulle stå. Jag kollade på lite filmer på Youtube för att försöka få någon fingervisning om gradantal på ugnen.

På bilden ser ni vilka pärlor jag testat. Jag testade både större och mindre pärlor på samma plåt. Rörpärlorna klippte jag av så de blev hälften så höga. Man vill ju inte att enamel dots ska vara så höga utan ganska platta men ändå lite böljande. Kanske går det att dela dem på tre, men då ska man ha en väldigt bra sax och vara duktig på att inte klippa sig i fingrarna.

Jag ställde in ugnen på 125° först och satte mig framför ugnen för att ha koll på pärlorna eftersom jag inte visste hur snabbt de skulle smälta och ville därför vara i närheten och ha koll. Detta rekommenderas till alla.

Jag höjde faktiskt temperaturen efter ca 10 minuter till  150 °, 175° och även till 200° med ca 5-10 minuters mellanrum. Då gick det väldigt fort och då gick det även lite dåligt med rörpärlorna från CG och de blå från DS. Dessa var fina, runda och höll sin färg innan, men missfärgades på en temp över 200°.

De iriserande acrylpärlorna lämpade sig inte alls för att smälta, så vill man smälta ska man inte köpa dem i så fall.
Här ser man att de ljusrosa rörpärlorna blivit lite missfärgade och de blå blivit grönaktiga.
De iriserande ville inte alls smälta och bli snygga.
Till sist en närbild på de enamel dots som jag tyckte blev bra.
Jag rekommenderar dock att smälta rörpärlor för sig och större för sig. Då är det lättare att ha koll.

Jag skulle även rekommendera max 175° på ugn (ej varmluft) och ca 15-20 min, men håll koll kontinuerligt!!! OBS! Alla ugnar är lite olika och kan variera. Jag har inte testat med varmluft och tror inte att det fungerar så bra.Andra sätt du kan göra enamel-liknande dots är att dutta ut Glossy Accent, låta torka och sen färga in med nagellack elelr alcohol ink-färger. Du kan även dutta ut pearl maker och låta torka. Det släpper jättebra om du gör det på bakplåtspapper eller på teflonunderlägg.

Har ni använt andra pärlor som ni kan rekommendera, skriv gärna en kommentar till inlägget och/eller skriv i vår Facebookgrupp.


Skriv gärna och berätta vad ni tyckte om avsnittet samt vad ni vill att vi ska ta upp i kommande avsnitt. :)

/Ciza & Martha


1 kommentar: